Zeldzame items

Veelal worden voormetrieke en metrieke gewichten individueel getoond daar meerdere gewichten die bij elkaar horen erg zeldzaam zijn. Toch zijn ze er wel maar dat zijn de z.g.n. “witte raven”.

Toen in 1820 het metrieke stelsel inging en blok- krukgewichten werden vervangen door knopgewichten, startte de gewichtenfabrikanten met het maken van kistjes en blokken om gewichten in op te bergen. 
Dit bracht een verbetering betreft het bij elkaar houden van de gewichten. Wanneer de gewichten vele malen geijkt waren werd meestal door plaatsgebrek voor een nieuwe jaarletter afkeur het 2 en 1 WIGTJE / GRAMMETJE weggegooid en vervangen door een nieuw gewichtje. Dat is o.a. een reden dat deze "kleintjes" bijna altijd ontbreken.

Soms werden kisten/blokken op bestelling van de cliënt gemaakt en geleverd.
De massa’s varieerde van 1 NEDERLANDS POND KIL (1000 gram) tot WIGTJE (1 gram) en/ of 1 KILOGRAM tot 1 GRAM. In uitzonderlijke gevallen werden ook kisten gemaakt voor gewichten met een massa vanaf 2 NEDERLANDS POND KIL (2000 gram) en/ of en/ of 2 KILOGRAM. Heel zelden werd er een kist geleverd van 5 NEDERLANDS POND KIL (5000 gram) en 10 NEDERLANDS POND KIL (10.000 gram), zoals in deze rubriek getoond wordt.